Znanost in umetnost na Univerzi v Mariboru - Korošak, Dean; Nekrep, Andreja; Vukman, Joso; Knez, Željko; Pahor, Dušica; Stožer, Andraž; Tominc, Polona; Bajc, Gorazd; Rimele, Oto; Svete, Tomaž (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Univerza v Mariboru je skozi svojo zgodovino zgradila močno raziskovalno in umetniško tradicijo, ki združuje izvirnost znanstvene misli in kreativnega izražanja z odgovornostjo do družbe. Kljub primerjalno omejenim finančnim virom izkazuje visoko znanstveno učinkovitost in konkurenčno kakovost raziskav, kar se odraža v publikacijah z visokim znanstvenim vplivom. Znanstvenoraziskovalne aktivnosti se strateško uresničujejo skozi tri programska jedra: umetna inteligenca in podatkovna znanost v biomedicini, materiali in tehnologije ter dediščinska znanost in podnebne spremembe. Poudarjeno je horizontalno povezovanje in ustvarjanje interdisciplinarnih sinergij. Razvoj poteka na področjih naravoslovja in tehnike, ved o življenju, družboslovja in humanistike ter umetniškega ustvarjanja. Ključno vlogo igra vrhunska raziskovalna infrastruktura, v katero univerza kontinuirano vlaga. Univerza v Mariboru aktivno razvija načela odprte znanosti, krepi mednarodno povezanost, spoštuje etiko v raziskovanju ter vključuje študente v raziskovalno delo za reševanje družbenih izzivov in podporo gospodarskemu napredku regije.