Trajnostna rast Univerze v Mariboru: s kakovostjo, inovativnostjo in konkurenčnostjo v varno prihodnost - Vovk, Ana; Presker, Robert; Meško, Gorazd; Marhl, Marko (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Univerza v Mariboru se kot pomembna visokošolska institucija zaveda, da sta kakovost in trajnostni razvoj neločljivo povezana ter ključna za njeno dolgoročno konkurenčnost in stabilnost. Prispevek podaja pregled razvoja mehanizmov zagotavljanja kakovosti na Univerzi v Mariboru, analizira trenutno stanje ter izpostavlja ključne izzive in priložnosti glede globalnih trendov visokega šolstva. Posebna pozornost je namenjena prehodu od kvantitete k visoki kakovosti raziskav in pedagoškega dela, digitalni preobrazbi, internacionalizaciji ter celovitemu vključevanju univerze v družbeno in gospodarsko okolje. Analiza vključuje oceno Univerze v Mariboru v primerjavi z drugimi univerzami na globalnih lestvicah ter preučuje, kako se lahko univerza strateško odziva na naraščajočo konkurenco in regionalne premike v znanstvenoraziskovalnem prostoru. Ključni poudarek je na razvoju trajnostnih modelov delovanja, ki ne vključujejo zgolj okoljskih vidikov, temveč tudi ekonomsko stabilnost, socialno pravičnost in etično odgovornost. Prispevek poudarja, da lahko Univerza v Mariboru s celostnim pristopom in sistematičnim izboljševanjem kakovosti okrepi svojo vlogo kot osrednji akter trajnostnega razvoja ter prispeva k oblikovanju varne, inovativne in konkurenčne družbe. Prispevek ponuja vizijo prihodnjega razvoja Univerze v Mariboru, ki temelji na povezovanju akademske odličnosti z družbenimi in gospodarskimi izzivi, s poudarkom na interdisciplinarnosti, prebojnih raziskavah ter trajnostnih inovacijah kot osrednjih strategijah za krepitev globalne prepoznavnosti univerze.