Inovacije v arhitekturah podatkovnih prostorov (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Podatkovni prostori predstavljajo odprto in povezano infrastrukturo za varno izmenjavo podatkov v skladu s skupnimi pravili, standardi in politikami. Evropska komisija je februarja 2020 predstavila Evropsko strategijo za podatke z jasnim ciljem ustvariti enoten trg za podatke, ki bi omogočil polno izkoriščanje vrednosti podatkov v korist evropske družbe in gospodarstva. Strategija določa smernice za oblikovanje skupnih evropskih podatkovnih prostorov na več ključnih področjih. Ključni izzivi so zagotavljanje interoperabilnosti na različnih ravneh ter osredotočenost na dostopnost in suverenost podatkov (angl. Data Sovereignty), kar lahko ovira implementacijo minimalno funkcionalnih podatkovnih prostorov. V prispevku bomo osvetlili pomen in kompleksnost arhitektur podatkovnih prostorov. Pregledali bomo trenutno stanje pristopov k vzpostavitvi podatkovnih prostorov, pri čemer se bomo osredotočili na identifikacijo in analizo izzivov v specifičnih domenah in glavnih deležnikov podatkovnih prostorov. Poudarek bo na IT arhitekturnih predstavitvah, s podrobnim pregledom obstoječih pristopov in izzivov pri vzpostavitvi podatkovnih prostorov. Naša analiza bo vključevala ključne komponente, kot so integracija podatkov, upravljanje dostopa, zagotavljanje varnosti in skladnosti s predpisi, ter sodelovanje med različnimi deležniki. Tako bomo oblikovali celovito sliko o trenutnem stanju in prihodnjih usmeritvah na področju podatkovnih prostorov. Dodatno bomo predstavili inovativni pristop, ki omogoča identifikacijo podatkov in upravljanje dostopa do njih s pomočjo decentraliziranih tehnologij.