Sodba, kategorija jezika vrednotenja, v slovenski narodnozabavni glasbi - Križan, Agata (Music with a Message: Words, Music and Propaganda 2, 2025)
Slovenska narodnozabavna glasba je del slovenske kulturne dediščine. Močno se je razširila po drugi svetovni vojni, predvsem po zaslugi bratov Avsenik, medijev in priljubljenosti diatonične harmonike med ljubiteljskimi glasbeniki. Prispevek obravnava besedila slovenske narodnozabavne glasbe na diskurzno-semantični ravni in v njih razišče sodbo, kategorijo jezika vrednotenja (Martin in White 2005), kot (potencialno) nosilko vrednot, norm in stereotipov (tj. ideologije), ki so se s predvajanjem na radiu in pozneje televiziji (ne)zavedno in (ne)namerno promovirali. Množični mediji namreč s predvajanjem glasbe (hitro) dosežejo množice tudi z besedili, v katerih je ideologija (ne)posredno izražena oz. prisotna.