Premagovanje izzivov hranjenja podatkov v verigi blokov (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Hiter razvoj na področju tehnologij veriženja blokov prinaša številne možnosti inovacij in vpeljave novih poslovnih modelov. Vpeljava hranjenja podatkov v verige blokov v poslovna okolja prinaša predvsem transparentnost podatkov, integriteto, boljšo dostopnost, varnost in možnost decentraliziranega upravljanje podatkov. Vpeljava hranjenja podatkov v verige blogov prinaša s seboj tudi številne inženirske izzive, ki jih je potrebno nasloviti v okviru razvojnega procesa tovrstnih rešitev. Namen prispevka je snovalcem tovrstnih programskih rešitev predstaviti nabor inženirskih pristopov, ki jih je smiselno vzeti v obzir pri analizi, načrtovanju, vrednotenju ali preoblikovanju na verigah blokov temelječih programskih rešitev. V prispevku povzamemo ključne inženirske izzive razvoja tovrstnih informacijskih rešitev ter predstavimo nekatere praktične rešitve za predstavljene izzive. V prispevku izpostavimo izzive in rešitve vpeljave verig blokov na performančne lastnosti in skalabilnost programskih rešitev. V primerjavi z dostopnimi časi podatkovnih baz se izvršitve transakcij in povpraševanj pri obdelavi podatkov zapisanih v verigah blokov soočajo tudi z višjimi latentnimi časi. Ti izhajajo iz razpršenosti podatkov med bloki, omejitve velikosti blokov in konstantnega preverjanje integritete zapisanih podatkov. Nenazadnje je pri arhitekturnem načrtovanju potrebno vzeti v obzir, da so v verige blokov zapisani podatki nespremenljivi, kar pogosto trči ob temeljno potrebo programske rešitve po njeni evoluciji.