Bralna kultura strokovnih in vodstvenih delavcev slovenskih knjižnic - Švab, Katarina; Vilar, Polona; Jug, Tjaša (Bralni vzori 2, 2025)
Bralna kultura strokovnih in vodstvenih delavcev slovenskih knjižnic do sedaj še ni bila celovito proučevana, zato je bila v sklopu ciljnega raziskovalnega projekta »Bralni vzori: bralne navade strokovnih delavcev v vrtcih, šolah in fakultetah ter splošnih knjižnicah« (CRP V5-2361) opravljena vrsta raziskav, da bi zapolnila vrzel v tem znanju. Ta prispevek se osredotoča na rezultate dveh spletnih anket, ki sta bili izvedeni med strokovnimi in vodstvenimi delavci slovenskih knjižnic v letu 2024. Na anketo je odgovorilo 797 strokovnih in 76 vodstvenih delavcev, zaposlenih v slovenskih knjižnicah. V prispevku so predstavljeni glavni rezultati ankete s poudarkom na raznolikih dejavnostih, projektih in institucijah, s katerimi slovenske knjižnice sodelujejo. Rezultati so pokazali, da imajo knjižnični delavci branje za vrednoto in zanj posvečajo veliko svojega prostega časa, saj ta dejavnost pogosto formalno ni del tedenskih delovnih obveznosti. Od tod izhaja tudi zavezanost k spodbujanju bralne kulture svojih uporabnikov na različne načine.