Standardi in smernice za digitalne javne storitve - Vidmar, Vesna; Križ Purić, Vesna; Zupan, Monika (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Digitalizacija javnih storitev je del digitalne preobrazbe in predstavlja razvojni cilj Digitalne Slovenije do leta 2030 in osrednji del Strategije digitalnih javnih storitev 2030. Ključni cilj projekta Razvoj novih dinamičnih elektronskih storitev (DES) je poenotenje dostopa do digitalnih javnih storitev z uvedbo enotnih standardov in smernic za spletne storitve in mobilne aplikacije. Javna uprava tako postaja nosilec digitalne preobrazbe slovenske družbe. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo si prizadevamo za partnersko sodelovanje in soustvarjanje uporabniku prijaznih storitev. Vzpostavitev enotnih standardov za digitalne javne storitve omogoča dosledne funkcionalne, vizualne in tehnične zahteve, kar prispeva k bolj dostopnim, varnim, enostavnim in učinkovitim rešitvam. Z enotnimi standardi bomo dosegli višjo kakovost, večjo učinkovitost in prihranke pri razvoju in vzdrževanju digitalnih storitev v javni upravi ter spodbudili širšo uporabo digitalnih kanalov. Pripravljene so že bile smernice za mobilne storitve, ki so že javno dostopne na Portalu nacionalnega interoperabilnostnega okvira (NIO), ki je osrednje nacionalno spletno mesto za objavo digitalnih rešitev in izdelkov javnega sektorja. Za podporo razvijalcem načrtujemo mobilno razvojno platformo (angl. mobile app framework) z vnaprej pripravljenimi gradniki, aplikacijskimi programskimi vmesniki oz. API-ji (ang. Application Programming Interface), odprto in modularno izvorno kodo za posamezne komponente in prototipom aplikacije.