Zelena transformacija kadrovskega managementa in trajnostni razvoj organizacij - Bernik, Nejc; Šprajc, Polona (Management skozi prizmo digitalnega in zelenega prehoda v družbo 5.0, 2025)
Prispevek obravnava izzive, ki bodo v prihodnjih letih sprožili preobrazbo kadrovskega managementa, tako imenovano zeleno transformacijo kadrovskega managementa (GHRM). V prispevku so prikazani rezultati raziskave, ki je obravnavala problem, kako naj organizacije na primeru temeljnega kadrovskega procesa, kot je pridobivanje kadrov, začnejo postopati, da bodo v prihodnosti dosegle GHRM. Ciljno skupino anketirancev, ki so sodelovali v raziskavi, je predstavljala generacija Z. Generacija Z predstavlja najštevilčnejšo generacijo, ki vstopa na trg dela in je z vidika GHRM-ja izjemno pomembna. Ugotovitve raziskave so pokazale, da morajo organizacije v prihodnosti v procesu doseganja GHRM-ja posvečati pozornost pri pridobivanju pripadnikov generacije Z. Generacijo Z na delovnem mestu pritegne možnost ekipnega dela, osebni dohodek ter dobra organizacijska klima. Ko bodo organizacije dosegle GHRM, bodo dosegle trajnost na družbenem področju.