Etičnost in managerji: (ne)skladnost vrednot managerjev z zaznanimi vrednotami v njihovih strategijah odločanja - Mladenović, Milena; Novak, Vesna (Management skozi prizmo digitalnega in zelenega prehoda v družbo 5.0, 2025)
V prispevku naprej opredelimo osnovne pojme, nato se poglobimo v vrednote managerjev in njihov pomen pri etičnem odločanju. V nadaljevanju predstavimo model etičnega odločanja, ki je imel največjo težo pri oblikovanju našega raziskovalnega modela. Oblikovali smo ga z namenom ugotavljanja skladnosti med sistemom vrednot managerjev in sistemom vrednot, ki so prepoznane v njihovih strategijah odločanja. Z raziskavo med managerji in njihovimi zaposlenimi smo ugotovili znatno neskladje med vrednotami, ki jih zastopajo managerji, in vrednotami, ki jih vsebujejo njihove strategije odločanja. Ugotovili smo, da se stopnja neskladja razlikuje glede na spol, in sicer smo pri managerkah zaznali delno neskladje, pri managerjih pa popolno neskladje. Nadaljnja ugotovitev je, da obstaja razlika v ravni etičnega ravnanja managerjev primerjavi z managerkami, pri čemer so managerke izkazovale višjo raven etičnega ravnanja. Podane ugotovitve so zanimive za nadaljnje raziskave in razprave v akademskih in širših krogih.