Upravljanje kritične infrastrukture in umetna inteligenca - Vasić, Bojana; Podbregar, Iztok; Dežman, Marina (Management skozi prizmo digitalnega in zelenega prehoda v družbo 5.0, 2025)
Kritična infrastruktura je sistem, ki je vzpostavljen za nemoteno in stabilno delovanje držav in družbe. Pri tem je nesporno potrebno, da so grožnje in ranljivost sistema področje, ki ga je potrebno na nivoju države še posebej celovito in zadostno upravljati. Kritična infrastruktura vključuje številne medsebojno povezane in odvisne vitalne sektorje, in če pride do delnega ali popolnega izpada le enega sektorja, lahko to povzroči velike družbene in gospodarske posledice ter različne vrste kriz. Zato so zaščita, zagotavljanje in upravljanje kritične infrastrukture za vsako državo izrednega pomena. V prispevku želimo povezati vlogo kritične infrastrukture v družbi z elementi oz. trendi sprememb. Eden izmed njih je brez dvoma umetna inteligenca, pri čemer je kritična infrastruktura tudi izpostavljena omenjenemu trendu. Tako kot pretekla tveganja, ki so izhajala iz bodisi demografskih, gospodarskih, tehnoloških ali družbenih sprememb, so tudi tveganja, povezana z umetno inteligenco, prisotna v sistemih kritične infrastrukture. Gre za tveganja kibernetske varnosti, vprašanja, povezana z etiko in moralo in elementi, na katere bomo poskušali v prispevku čim bolj celovito odgovoriti.