Uvodnik: Odpornost lokalnih skupnosti – pogled Organizacije združenih narodov - Meško, Gorazd (11. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja, 2025)
Odpornost v lokalnem okolju se kaže v prizadevanjih Organizacije združenih narodov v okviru vseh ciljev trajnostnega razvoja, še posebej pa v cilju trajnostna mesta in skupnosti. Programska skupina Varnost v lokalnih skupnostih od leta 2015 dalje preučuje različne vidike varnosti v lokalnem okolju. V desetletnem obdobju smo organizirali šest mednarodnih konferenc, osem študentskih mednarodnih konferenc in deset nacionalnih konferenc, kjer smo povezovali teorijo s prakso in spoznavali slovenske lokalne skupnosti. Letošnja, enajsta konferenca se začenja z okroglo mizo o odpornosti v lokalnih okoljih, ki ji sledijo predstavitve prispevkov s področja odpornosti lokalnih skupnosti in predstavljajo pomembne perspektive varnosti ter kakovosti življenja ljudi v lokalnih okoljih.