Competences for Democratic Culture in Educational System: Experiences from Serbia - Lazić, Svetlana (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Cilj prispevka je pregled novih raziskav v Srbiji na področju izobraževanja o uresničevanju otrokovih pravic v šolah in medpredmetnih kompetenc pri pouku zaradi ugotavljanja prisotnosti znanja, izvajanja in verjetja v otrokove možnosti in potenciale z namenom izboljšanja vzgojno-izobraževalnega dela. Analiza temelji na razumevanju dimenzij vrednot, stališč, spretnosti in kritičnega mišljenja, ki tvorijo kompetence za demokratično kulturo in se izvajajo v okoljih, ki podpirajo participacijo. Vzgojno-izobraževalni sistem bi moral biti takšno okolje. Referenčni okvir kompetenc za demokratično kulturo Sveta Evrope (RFCDC) je zbirka gradiv o načelih in izvajanju vseh štirih dimenzij v izobraževalnih ustanovah, in sicer s pomočjo prikazovanja realnih situacij, ki omogočajo izvajanje nekaterih oziroma vseh dimenzij. Nujen pogoj za njihovo uporabo je dobro poznavanje koncepta prava na splošno, vključno z otrokovimi pravicami. Avtorji ugotavljajo, da v vzgojno-izobraževalnem delu prevladuje razmerje neenake moči, kar posredno pomeni, da je pomanjkljivo razumevanje smisla in pomena nekaterih otrokovih pravic, morda tudi nepoznavanje same konvencije.