Večagencijsko sodelovanje pri zaščiti in reševanju ob naravnih nesrečah v lokalnih skupnostih: študija primera poplav 2023 - Tominc, Bernarda; Sotlar, Andrej (11. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja, 2025)
Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji precejšnjo odgovornost nalaga tudi občinam. V prvi vrsti gre za organizacijo civilne zaščite in gasilske službe, ki se tudi prvi odzoveta v primeru naravne ali druge nesreče. V primeru večjih, kompleksnejših nesreč, pa občine ne zmorejo samo z lastnimi silami in sredstvi, ampak jim pomagajo tudi regionalne in državne sile za zaščito in reševanje. V primeru katastrofalnih poplav leta 2023 so v najbolj prizadetih občinah morale delovati praktično vse ključne službe od civilne zaščite, gospodarskih družb in zavodov ter nevladnih organizacij s področja zaščite, reševanja in pomoči do policije, Slovenske vojske in prostovoljcev. Zaradi različnih pristojnosti, nalog, odgovornosti, opremljenosti, usposobljenosti, izkušenosti in drugih razlik med omenjenimi službami, je poseben izziv predstavljala sama organizacija reševanja, še posebej pa usklajevanje tako številnih, a hkrati tako različnih agencij. Prispevek analizira izkušnje tovrstnega večagencijskega (so)delovanja v primeru velike naravne nesreče in napoveduje nadaljnje smeri raziskovanja.