Krepitev odpornosti za zagotavljanje kibernetske varnosti v lokalnih skupnostih - Bernik, Igor (11. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja, 2025)
V sodobnem digitalnem okolju se lokalne skupnosti vse pogosteje soočajo z zahtevnimi kibernetskimi izzivi, ki presegajo zgolj tehnično raven in vključujejo kompleksne družbene, organizacijske in varnostne dimenzije. Prispevek izhaja iz koncepta odpornosti (ang. resilience) in ga aplicira na področje kibernetske varnosti v lokalnih okoljih. Predstavljeni so ključni elementi, ki vplivajo na zmožnost lokalnih skupnosti, da zaznavajo, preprečujejo, se odzivajo in okrevajo po kibernetskih incidentih. Analizirani so družbeni dejavniki, kot so digitalna vključenost, zaupanje v lokalne ustanove, krizna komunikacija in vloga zaščite. Potrebna je integracija družboslovnih pristopov v oblikovanje lokalnih strategij kibernetske varnosti, zato predstavljamo smernice za oblikovanje (kibernetsko) odpornih in varnih lokalnih okolij.