O vprašanju izumitelj(stv)a in zadevi DABUS - Smerdu, Nina (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
Zmožnost izumiteljstva se od nekdaj pripisuje (samo) fizičnim osebam, a vse večja prisotnost umetne inteligence v razvojno-raziskovalnih procesih, v okviru katerih nastajajo novi, inventivni rezultati, odpira dvom, ali sta ustvarjalnost in izumiteljstvo zares lastna samo ljudem. Prav ta izziv, postavljen pred uveljavljen patentni sistem, je predmet tega poglavja. V prvem delu sta obravnavana pojma izumitelj in (so)izumiteljski prispevek ter teorije o razvoju patentnega prava. Drugi del je namenjen analizi zadeve DABUS, ki je jedro projekta The Artificial Inventor. Cilj tega je preko vložitve patentne prijave, v kateri je sistem DABUS naveden kot izumitelj, pridobiti odločitve pristojnih organov o možnosti in dopustnosti take navedbe. Predstavljene in analizirane so odločitve Evropskega patentnega urada, nemškega, ameriškega in avstralskega urada ter tamkajšnjih sodišč in nato nova spoznanja o izumitelj(stv)u, tako v podobi fizične osebe kot potencialu umetne inteligence, ki (za zdaj) še vedno temelji na človekovi ustvarjalnosti.