Nova pravila igre: odgovornost v dobi umetne inteligence - Naumovski, Monika (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
Umetna inteligenca prinaša številne koristi, a hkrati pravne izzive, ki se kažejo tudi na področju deliktne odškodninske odgovornosti. Evropska unija poskuša s pravno regulacijo uravnotežiti spodbudo inovacijam z zagotavljanjem učinkovitega sodnega varstva oškodovancem. Kljub reviziji Produktne direktive in predlogu Direktive o umetni inteligenci ostajajo na področju odškodninske odgovornosti izzivi. Določene posledice netransparentnosti delovanja umetne inteligence, monopola nad podatki in težav pri dokazovanju škode je težko pravno nasloviti. Vendar tudi (predlog) ureditve v Evropski uniji vsebuje vrsto omejitev in nejasne zahteve, ki ne prispevajo k enotnemu pravnemu okviru in pravni varnosti.