Razmislek o pomenu vzpostavitve ustreznega odnosa med učitelji/vzgojitelji in učenci za doseganje najboljših rezultatov pri vzgoji in izobraževanju - Pektor, Leonard; Golubović, Aleksandra (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
V prispevku analiziramo fenomen izobraževanja in vzgoje s poudarkom na sodobni vzgojno-izobraževalni praksi, predvsem tako, kot si jo je zamislil John Dewey, pa tudi Whitehead, Peterson in Noddings. Preučili bomo današnjo vlogo vzgojiteljev in pomen izobraževanja za doseganje najboljših možnih značajskih lastnosti učenk_cev. Začenjamo z analizo pojma vzgoja in izobraževanje. Nato podamo kratek zgodovinski pregled filozofije izobraževanja. Nadalje si podrobneje ogledamo vlogo, ki naj bi jo imeli vzgojitelji v sedanjih okoliščinah. Naš cilj je ugotoviti, kaj je v resnici mišljeno, ko rečemo, da se je vloga trdne avtoritete spremenila v vlogo posredovalcev, in katere sposobnosti in nagnjenja je treba razvijati kot del izobraževanja učencev na najboljši možni način.