Sokrat med učenjem in poučevanjem filozofije - Borstner, Bojan; Gartner, Smiljana (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Razmislek o učenju in poučevanju filozofije izhaja iz prvoosebnih izkušenj, ki poskuša s pogledom k Sokratu utemeljiti smiselni metodološki pristop. Izhajajoč iz delfskega oraklja Sokrat razgrajuje svoj način iskanja resnice, ki je, skladno s platonskim naukom, skrita v zavesti vsakega posameznika. Spoznanje o lastni nevednosti in s tem spoznavni ponižnosti vodi osnovno smer sokratskega dialoga. A dejstvo, da sogovorca spravimo v zadrego, ko mora priznati svojo nevednost, še ne zagotovi prave vednosti. Potreben je korak naprej, ki razpre resnico, kot se v gozdu pokaže jasnina jase: v razgovoru, tako kot je bilo pri Sokratu, morajo biti jasno opredeljene metodologije in sprejeti standardi filozofskega dialoga, da se izognemo težavam, ki izhajajo iz nekonsistentnih drž ali prepričanj. Zavedati pa se moramo, da je ta dejavnost usmerjena na preoblikovanje življenja, na doseganje vrline skozi spoznanje, kaj vrlina je. Toda, učenje in poučevanje filozofije je lahko v običajnem svetu nevarno, za kar je najboljši primer Sokrat sam.