Pomen kritične pedagogike (po Freireju) za poučevanje filozofije - Štempihar, Marko (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
V prispevku se ukvarjamo z nekaterimi zamislimi kritične pedagogike po Paulu Freireju in njihovim pomenom za didaktiko filozofije. Na začetku pokažemo, kako se Freirejevo razumevanje dialoške metode umešča v njegovo kritiko pedagoških praks in predlaga nov pristop k poučevanju, takšen, ki se bo ujemal z njegovo zamislijo o pedagogiki osvoboditve. V nadaljevanju pa, kako se pojem dialoga, ki izhaja iz Freirejevih razmišljanj, povezuje z dialoškim pristopom k poučevanju filozofije, še zlasti v navezavi na sokratsko metodo. Da pa celotna razprava ne bi ostajala na čisto spekulativni ravni, ponudimo nekaj primerov iz naše pedagoške prakse. V sklepu nakažemo pomen spoznanj kritične pedagogike za poučevanje filozofije. Sklenemo, da je kritična pedagogika pomembna za poučevanje filozofije, saj proizvede orodja za razumevanje, kako se vsaka praksa poučevanja umešča v družbeni prostor, ki je vselej tudi že političen. Takšna refleksija pa pripomore k temu, da lahko bolje uresničujemo pedagoške cilje predmeta, ki ga poučujemo.