Opredelitev in merjenje kakovosti življenja: Teoretični in empirični okviri - Davidović, Danijel; Kumer, Peter (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Poglavje predstavlja teoretični in empirični okvir, uporabljen v tej monografiji za analizo kakovosti življenja v kontekstu poletne šole z naslovom Kakovost življenja v spreminjajočem se svetu. Začne se s kratkim pregledom filozofskih pogledov na “dobro življenje”, nato pa sledi pregled glavnih sodobnih pristopov in ključnih razsežnosti kakovosti življenja. V nadaljevanju poglavje obravnava merjenje kakovosti življenja s pomočjo različnih kazalnikov ter predstavi aktualne razprave. Prispevek se nato posveti dolgoročnim evropskim trendom v zadnjih treh desetletjih na področju ekonomskih, socialnih in okoljskih kazalnikov ter pokaže, kako te razvojne poti odražajo hitro spreminjajoči se svet, v katerem se dosežki gospodarske rasti in človekovega razvoja prepletajo z zastoji ali nazadovanjem na več socialnih in okoljskih področjih, kar razkriva jasne razvojne paradokse. Na koncu poglavje predstavi raziskovalna poročila, nastala v okviru poletne šole, ter poveže konceptualna izhodišča in dolgoročne trende z “vsakodnevnim” kakovostnim življenjem v Mariboru in drugih evropskih okoljih.