Vprašanja socialne vključenosti v sodobnih stanovanjskih soseskah: Študija primera Poljane v Mariboru - Dušek, Heřman; Marneffe, Karelle; Puškárová, Michelle; Sánchez Castillo, Edgardo Ernesto; Steinicke, Carolyn; Vila Vázquez, José Ignacio (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Socialna izključenost v stanovanjskih soseskah ostaja pereč izziv v Evropi, kjer se revni in marginalizirane skupine soočajo s trajnimi ovirami pri vključevanju. Prispevek obravnava primer javnega stanovanjskega kompleksa Poljane v Mariboru, njegovo umestitev v redko pozidano sosesko ter kako značilnosti prebivalcev prispevajo k socialni izključenosti in urbani segregaciji. Uporabljen je bil kombiniran raziskovalni pristop, ki je vključeval terenska opazovanja, polstrukturirane intervjuje z deležniki ter analizo literature. Ugotovitve izpostavljajo propadanje skupnih prostorov, napetosti med romskimi in neromskimi prebivalci ter negativne zunanje zaznave, hkrati pa tudi prizadevanja za vključevanje prek pobud, ki jih vodijo nevladne organizacije. Rezultati potrjujejo, da fizična degradacija, visoka gostota poselitve in socialna razdrobljenost prispevajo k utrjevanju oblik socialne izključenosti v Poljanah.