Povezovanje javnih urbanih prostorov in kulturnih institucij s kakovostjo življenja - Krasniqi, Anitë; Hasukic, Amir; Jashari, Elmedina; Chabko, Julita; Kamenská, Natálie (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Študija preučuje štiri javne trge v Mariboru – Grajski trg, Trg generala Maistra, Trg Leona Štuklja in Židovski trg – skozi sedem razsežnosti: fizično strukturo, estetiko, funkcionalnost, udobje in varnost, rabo, atmosfero ter dostopnost. Rezultati kažejo, da imata Grajski in Židovski trg zgodovinsko vrednost in simbolni pomen, vendar bi bilo njuno infrastrukturo in varnostne vidike treba izboljšati. Trg generala Maistra je prehodno območje s socialnim in simbolnim pomenom, vendar mu primanjkuje živahnosti, medtem ko je Trg Leona Štuklja najbolj socialno vključujoč in dinamičen trg. Ugotovitve poudarjajo, da kakovost javnega prostora ni zgolj funkcija fizičnega oblikovanja, temveč tudi družbene rabe in subjektivnega zaznavanja. Povezovanje kulturnih institucij z mestnimi trgi pomaga aktivirati prostore in jih narediti bolj odzivne na potrebe prebivalcev. Takšen pristop k obravnavi kakovosti urbanih prostorov prispeva k dolgoročni urbani trajnosti, socialni vključenosti in splošni kakovosti življenja.