Vsakdanja srečanja v javnem potniškem prometu:: Kartiranje vedênja na avtobusih v Mariboru - Huszti, Márton; Evtimov, Boris; Bajda, Kornelia; Nagy, Zsombor; Němec, Filip; Maroš Monsberger, Martin; Kolar, Tilen (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Prispevek preučuje čustvene in socialne izraze potnikov v lokalnem javnem prometu v mestu Maribor. Medtem ko raziskave prometa običajno poudarjajo tehnično učinkovitost, se ta študija osredotoča na doživete in čustvene vidike mobilnosti. S sistematičnim opazovanjem štirih avtobusnih linij smo dokumentirali vedênja, interakcije in prostorske kontekste med vožnjami ob delavnikih in vikendih. Ugotovitve kažejo, da javni promet v Mariboru večinoma uporabljajo študenti, starejši in osebe brez avtomobila, kar odraža visoko stopnjo motorizacije v državi ter socialno stigmo, povezano z uporabo avtobusov. Razpoloženja potnikov so bila pogosto zaznamovana z utrujenostjo in nezainteresiranostjo, kar se je izražalo z uporabo mobilnih telefonov ali “pasivnim čakanjem”. Kljub temu so trenutki socialne povezanosti, kot so priložnostni pogovori ali drobna dejanja prijaznosti, pokazali, da avtobusi lahko nudijo tudi udobje in občutek skupnosti. Ta spoznanja poudarjajo, da javni potniški promet ne deluje le kot tehnični sistem, temveč tudi kot čustveno in socialno pomemben prostor.