Primerjava podeželij v Evropi: SWOT-pogled na kakovost življenja v izbranih regijah - Nikolić, Natalija; Krafková, Hana; Doulliez, Quentin; Svačina, Pavel; Presas-Basalo, Francisco Xose; Máté, Éva; Ptaček, Pavel (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Podeželska območja so po svetu zelo raznolika in se soočajo s številnimi izzivi, kot so depopulacija ter padec gospodarskih in kmetijskih aktivnosti. Različni obrazi razvoja podeželja prikazujejo pestro podobo podeželskih območij po vsej Evropi, vendar iz izkušenj posameznih raziskav izhaja, da nekateri izzivi temeljijo na istih procesih. Kljub temu ostaja vprašanje, ali lahko evropska prostorska politika razvoja podeželja sprejme primerjalni pristop. Namen prispevka je bil ovrednotiti glavne značilnosti podeželskih naselij v Valoniji (Belgija), Jihovýchodu (Češka), Vojvodini (Srbija) in Galiciji (Španija). Cilj je bil s kvalitativnim pristopom prepoznati skupne razvojne priložnosti, ki jih je mogoče uporabiti pri oblikovanju razvojnih ciljev. Na podlagi kvalitativne SWOT analize skupnih značilnosti prispevek poudarja pomen prednosti in priložnosti za razvoj podeželja. Grožnje, kot so podnebne spremembe, demografski in gospodarski upad ter polarizacija med mestom in podeželjem, je mogoče obvladovati z ustreznim regionalnim in ruralnim načrtovanjem.