Ekološko omrežje in ekosistemske storitve - Yakovlieva, Sofiya; Cherkez, Eren; Corbei, Raluca; Hodžić, Haris; Manjate, Ana Lodomilla; Schmitz, Serge; Nicola, Sanda (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Za soočanje z naraščajočimi izzivi mest v bližnji prihodnosti – kot so poplave, pomanjkanje vode in toplotni otoki – se morata urbanizem in način bivanja prilagoditi. Trenutno prevladujeta dva glavna pristopa: tehnološke rešitve in na naravi temelječe rešitve. Za uveljavitev slednjih je ključno dobro razumevanje zelene infrastrukture. Namen raziskave je analizirati ekološko omrežje Maribora, s posebnim poudarkom na ekoloških koridorjih. V analizi smo preučevali dejansko ekološko omrežje ter zaznavanje ekosistemskih storitev med prebivalci. Izvedli smo prostorske analize z GIS-orodji in anketiranje. Večina anketirancev je izrazila zadovoljstvo z razpoložljivostjo in dostopnostjo zelenih površin. Kljub temu kartografski prikazi kažejo, da je Maribor sicer obdan s številnimi zelenimi območji, vključno z več območji Natura 2000, vendar nekateri osrednji mestni predeli potrebujejo izboljšave. Priporočena je vzpostavitev zelenih koridorjev na teh območjih, saj bi ti prispevali tako k oblikovanju ekološkega omrežja kot tudi k izboljšanju ekosistemskih storitev.