Urbano kmetijstvo in kakovost življenja: Primerjalna analiza različnih oblik urbanega kmetijstva in njihovih vplivov na blaginjo - Grobelnik Mlakar, Silva; Lankes, Maximilian; Trabucco, Elena; Chmelárová, Lenka; Molnar, Petra; Krasniqi, Amrush (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Prispevek obravnava raznolike oblike in funkcije urbanega in periurbanega kmetijstva (UA/PUA) v šestih evropskih mestih – Bayreuth, Priština, Budimpešta, Benetke, Brno in Maribor – ter izpostavlja njihov prispevek k socialni blaginji, okoljski trajnosti in razvoju skupnosti. Na podlagi pregleda literature in terenskega raziskovanja, vključno z intervjuji v Mariboru, raziskava analizira, kako UA krepi lokalne prehranske sisteme, spodbuja ekološko ozaveščenost ter povečuje čustveno in socialno odpornost urbanih skupnosti. Primerjalni vpogledi kažejo, da imajo pobude UA skupne cilje trajnosti in vključevanja, vendar je njihov uspeh odvisen od tradicije, lokalnega upravljanja, institucionalne podpore in participacije prebivalcev. Primer Maribora ponazarja, kako lahko izobraževalni vrtovi, zadruge in modeli skupnostno podprtega kmetijstva (CSA) povezujejo učenje, pridelavo in socialno interakcijo. Rezultati kažejo, da UA ni zgolj vir hrane, temveč transformativna družbena praksa, ki spodbuja povezanost, trajnost in občutek pripadnosti v sodobnih urbanih okoljih.