Integrating Generative Language Models in Lesson Planning: A Case Study (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Študija proučuje uporabo umetne inteligence kot podporne tehnologije v procesu načrtovanja pouka s strani učiteljev, pri čemer se osredotoča na generativne jezikovne modele, kot je ChatGPT. Namen študije je oceniti vpliv umetne inteligence na učne strategije z analizo in s primerjavo med kontrolnimi in eksperimentalnimi skupinami bodočih učiteljev. Eksperimentalna skupina je za načrtovanje učne ure o metaforični ustvarjalnosti uporabila ChatGPT z namenom, da bi ocenili njegovo prilagodljivost in učinkovitost. Rezultati ne kažejo pomembnih razlik v izidih med skupinami, kar nakazuje, da umetna inteligenca, čeprav prinaša inovativne pristope, ne spreminja osnovne učinkovitosti poučevanja. Študija izpostavlja pomen izobraževanja in vključevanja učiteljev pri uporabi umetne inteligence v izobraževalnem procesu. Osvetljuje potenciale in izzive umetne inteligence v izobraževanju ter spodbuja nadaljnje raziskave za izkoriščanje njenih prednosti. Rezultati študije prispevajo k razpravi o uporabi umetne inteligence za izboljšanje izobraževalnih praks in poudarjajo ključno vlogo učiteljev pri prilagajanju orodij umetne inteligence.