Planet statistika: Raba statističnih testov - Erčulj, Vanja; Šulc, Ajda (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
Analiza podatkov je ključen del raziskovalnega načrta. Cilj kvantitativne raziskave je posploševanje ugotovitev iz vzorca na populacijo. To nam omogoča inferenčna (sklepna) statistika. V učbeniku so predstavljeni temeljni koraki statističnega sklepanja. Prikazan je postopek testiranja hipotez in statistični testi s katerimi jih je mogoče testirati. Predstavljeni so nekateri temeljni, široko uporabljani, statistični testi. Na praktičnem primeru je ilustrirana uporaba posameznega statističnega testa tako brez statističnega programa kot z uporabo statističnih programov PSPP in/ali SPSS. Podani so tudi primeri uporabe statističnih testov v raziskovalnih člankih. Učbenik je namenjen vsakomur, ki želi razumeti in uporabiti statistično sklepanje pri svojem raziskovalnem delu.