Napredne kvantitativne raziskovalne metode v zdravstveni negi - Gosak, Lucija; Cilar Budler, Leona; Watson, Roger; Štiglic, Gregor (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Publikacija "Napredne kvantitativne raziskovalne metode v zdravstveni negi" daje študentom zdravstvene nege in medicinskim sestram znanje in spretnosti za razlago različnih statističnih metod na njihovem področju, kar lahko izboljša spretnosti uporabnikov pri zbiranju, analizi in razlagi rezultatov iz klinične prakse ter tako prispeva k izboljšanju kakovosti zdravstvene oskrbe. Vsebuje podrobna navodila za uporabo programa IBM SPSS in izvajanje statističnih analiz, ki jih morajo medicinske sestre poznati pri svojem delu, saj pri vsakodnevnem delu s pacienti uporabljajo in ustvarjajo podatke. Glavni cilj zdravstvene nege pacientov je zagotavljanje kakovostne in na dokazih temelječe zdravstvene nege, zato so medicinske sestre dolžne slediti najnovejšim raziskavam in dokazom ter jih uporabljati pri svojem delu. Znanje, pridobljeno v tej knjigi, lahko medicinskim sestram pomaga tudi pri boljšem razumevanju in interpretaciji predhodno objavljenih rezultatov ter s tem pri kritični presoji veljavnosti in zanesljivosti rezultatov, ki jih bodo uporabljale v klinični praksi.