Pogled raziskovalca: načela, metode in prakse - Ambrož, Milan; Colarič-Jakše, Lea-Marija (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2015)
Ta monografija se razlikuje od podobnih knjig na trgu, saj avtorji sestavljajo strukturo, ki bralcu omogoča razumevanje, kako posamezni koncepti gredo skupaj in naredijo veliko sliko. Za razliko od drugih monografij v resnici ne gre za raziskovalne metode, ki poudarjajo statistično analitični pristop. Monografija razvija okvir, proces in kompozicijske pristope za oblikovanje kvalitativnih, kvantitativnih in v nekaterih delih mešanih raziskovalnih metod. Rdeča nit v knjigi izhaja iz zahtevne vloge raziskovalca v družbenih in humanističnih vedah. Ta vloga povezuje tradicionalne pristope ter kvalitativne in kvantitativne raziskave, ki predstavljajo mešane metode raziskovanja. Monografija pojasnjuje oblikovanje raziskovalne zasnove in zahteva pogled od zunaj. Poleg tega se osredotoča na celostno zasnovo raziskovalnega procesa in se osredotoča na podrobnosti. Ljudje, ki delajo tako v akademskih okoljih kot vsi drugi bralci, se lahko naučijo teoretizirati in iskati odgovore z branjem matematičnih ali statističnih izpeljav predstavljenih interpretacij ali tehnik.