8th International Conference on Technologies & Business Models for Circular Economy: Book of Abstracts (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
8. mednarodna konferenca o tehnologijah in poslovnih modelih za krožno gospodarstvo: zbornik povzetkov. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je v sodelovanju s Strateško razvojno-inovacijskim partnerstvom – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP – Krožno gospodarstvo), s katerim upravlja Štajerska gospodarska zbornica, organizirala 8. mednarodno znanstvenoraziskovalno, strokovno in razvojno konferenco Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo (Technologies & Business Models for Circular Economy; TBMCE), ki je potekala od 3. do 5. septembra 2025 v Grand hotelu Bernardin v Portorožu. Kot soorganizatorji so se nam pridružili EIT RawMaterials RIS središča Adria in SPIRIT Slovenija ter Pomurski tehnološki park v sklopu projektov GREENE 4.0 in CI-Hub. TBMCE 2025 je namenjena predstavitvi konceptov krožnega gospodarstva in tehnologij ter metodologij, ki prispevajo k preusmeritvi gospodarskih subjektov in družbe kot celote k bolj odgovornemu, tj. krožnemu ravnanju z viri. Konferenčni program je vključeval panelne diskusije, plenarno in uvodna predavanja, ustna predavanja in predstavitve v obliki posterjev z naslednjih področij: trajnostna energija, biomasa in alternativne surovine, krožni poslovni modeli, sekundarne surovine in funkcionalni materiali, IKT v krožnem gospodarstvu, procesi in tehnologije. Razprave v panelnih diskusijah so naslavljale aktualne teme: prehod v krožno gospodarstvo v Jugovzhodni Evropi, prehod energetsko intenzivne industrije v ogljično nevtralnost, valorizacija odsluženega in onesnaženega lesa, trendi krožnega gospodarstva v gradbeništvu, kritične surovine in prehod v krožno gospodarstvo, industrijska simbioza in njene priložnosti za industrijo, umetna inteligenca in krožno gospodarstvo. Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.