Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Publikacija Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavlja celovit pregled razvoja, delovanja in vizije ene osrednjih tehniških ustanov v Sloveniji. V uvodnih nagovorih urednika, dekana in rektorja so izražene misli o pomenu fakultete v znanstvenem, izobraževalnem in družbenem prostoru. Zgodovinski del osvetljuje ključne mejnike razvoja fakultete, od njenega nastanka do današnjih dni, ter predstavi vodstvene osebnosti – dekane, prodekane in tajnike – ki so usmerjali njeno pot. Sledi poglobljen prikaz izobraževalne dejavnosti, znanstvenoraziskovalnega in umetniškega dela ter sodelovanja z gospodarstvom in širšim okoljem. Posebna pozornost je namenjena študentom ter izjavami diplomantov, ki odražajo izkušnje in vrednote, pridobljene med študijem. Poglavje o alumnijih povezuje preteklost s sedanjostjo in utrjuje vezi med generacijami. Publikacija predstavi tudi strokovne službe in infrastrukturni razvoj fakultete. Izpostavljena je vloga sodelavk fakultete pri oblikovanju akademskih insignij Univerze v Mariboru, kar poudarja ustvarjalni prispevek fakultete k univerzitetni identiteti. Zaključno poglavje je usmerjeno v prihodnost – strateške cilje in usmeritve za obdobje 2021–2030 ter podrobne opise dejavnosti laboratorijev in centrov, ki predstavljajo jedro raziskovalne odličnosti. Publikacija je tako dokument časa, prostor refleksije in vizija prihodnosti – namenjena študentom, zaposlenim, partnerjem in širši javnosti, ki soustvarjajo zgodbo Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.