Dinamika podjetniškega potenciala: GEM Slovenija 2016 - Miroslav; Katja; Karin; Barbara; Matej; Polona (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
Monografija predstavlja rezultate slovenskega dela Globalnega podjetniškega monitorja, največje svetovne raziskave o podjetništvu, in sicer na temelju podatkov zbranih v letu 2016 in pred tem. Ukvarja se z medsebojno odvisnostjo med podjetništvom in ekonomskim razvojem in podaja rezultate raziskovanja podjetništva v Sloveniji ter jih primerja z rezultati v drugih državah. Ker temelji na enotni metodologiji, so mogoče tudi poglobljene mednarodne primerjave, še zlasti ker je raziskovanje potekalo v tesno povezani in prepleteni svetovni mreži raziskovalcev. Knjiga omogoča boljše razumevanje odnosa družbe do podjetništva ter individualne značilnosti posameznika, kot so dojemanje lastnih sposobnosti za podjetniško delovanje, sposobnost zaznavanja priložnosti, podjetniške namere in strah pred neuspehom. Ker spremlja podjetniško aktivnost v celotnem življenjskem ciklu (nastajajoča, nova in ustaljena podjetja, prenehanje poslovanja), po tipih aktivnosti in po sektorjih aktivnosti, ponuja zelo bogato sliko o podjetniških procesih in podjetniškem ekosistemu. Še zlasti, ker posveča precej pozornosti tudi podjetniškim aspiracijam in kakovosti podjetniškega ekosistema, ki lahko pomembno pospešuje (ali zavira) podjetniške procese v družbi.