Metaforika v Cankarjevi kratki pripovedni prozi - Čeh Steger, Jožica (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2001)
Znanstveno delo dr. Jožice Čeh je nastalo na podlagi analize 328 Cankarjevih kratkih pripovedi, ki so bile napisane v treh razvojno-ustvarjalnih obdobjih. Avtorica se je odločila za interakcijsko teorijo kot najprimernejšo podlago za analizo metaforike v Cankarjevi kratki pripovedni prozi. Pri tem se je sklicevala zlasti na I. A. Richardsa, H. Weinricha in G. Kurza, ki so na tem področju prispevali pomembne deleže, in se smiselno naslonila na Weinrichov model metaforičnih območij ter uveljavila odprto pojmovanje kontekstualnega razumevanja metafore. Čehova je opazovala funkcijo metaforike v posameznih razvojnih fazah ter poglobljeno proučevala slikovno predmetnost in območja metaforike, njeno inovativnost in tradicionalnost, določila je temeljna mesta Cankarjeve metaforizacije in nato ugotavljala razvoj in funkcijo osrednjih in za njegov slog odločilnih metafor. Opredelila je, kaj je za Cankarjevo metaforo tipično in kako se je snovno in funkcijsko spreminjala ob srečanju z novimi slogovno-nazorskimi smermi in tokovi. Ključna ugotovitev avtoričine študije je, da so se osrednja izhodiščna območja Cankarjeve metaforike oblikovala že ob koncu vinjetne dobe ali v začetku dunajske in se pozneje samo še poglabljala, se med seboj povezovala in preslikovala na nova območja. V svojem delu Metaforika v Cankarjevi kratki pripovedni prozi se je Čehova lotila malo obdelanega področja v slovenski literarni vedi, to velja zlasti za metaforiko, medtem ko je njena aplikacija na Cankarjevo kratko pripoved popolna novost. Glede na to njena študija zapolnjuje vrzel v vedi tako na literarnoteoretičnem področju (metafora) kot s poskusom analize metaforike v literarnem korpusu v določenem razvojnem obdobju (moderna). Delno je na novo vpeljala terminologijo, na drugi strani pa uporabila terminologijo, ki je bila pri nas že doslej v rabi. Sožitje obojega je dalo rezultat, ki je zaokrožil obravnavano snov in ki je lahko trdna osnova za prihodnje raziskave in za vsakdanjo strokovno-znanstveno rabo. Tovrstnih monografskih del doslej na Slovenskem še nismo dobili v tiskani besedi. Gre za pomemben prispevek k slovenski literarni vedi.