Inteligentni stenski elementi - Pogačar, Kaja; Jaušovec, Marko; Pogačar, Dušan (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2018)
Besedilo obravnava tematiko inteligentnih stenskih elementov za potrebe sodobnih so-delovalnih pisarniških prostorov. Raziskava je osredotočena na možnosti prerazporejanja notranjih prostorov s pomočjo elementov, ki vključujejo večje število osnovnih funkcij, kot jih ima klasična stena - z dodano možnostjo preoblikovanja in prilagajanja le-teh prostorskim in uporabniškim potrebam. V tem oziru stena ni samo pregradna, je akustična, odlagalna, svetlobna, ’pametna’, prilagodljiva ipd. Monografija vključuje nabor inovativnih stenskih elementov, ki jih je moč na tržišču najti kot izdelek ali prototip, vključno z opisom njihovih specifičnih lastnosti ter možnostmi nadgradnje in razvoja. Izbor in vrednotenje inteligentnih stenskih elementov je strukturirano v tri kategorije in sicer na odzivne stenske elemente, prilagodljive ter neprilagodljive stenske elemente. Delo se zaključuje z ugotovitvijo, da k inteligenci stenskih elementov najbolj prispeva vidik prilagodljivosti – torej zmožnost izdelka, da se prilagaja različnim potrebam uporabnika, kakor tudi zmožnost posameznika, da si brez večjih naporov s pomočjo sodobnih tehnologij tak izdelek prilagodi sam.