Non-standard Features of the Slovene Language in Slovene Popular Culture - Valh Lopert, Alenka; Koletnik, Mihaela (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2018)
Nestandardne značilnosti slovenskega jezika v slovenski popularni kulturi. Monografija predstavlja pregled desetletnega sodelovanja obeh avtoric in prinaša rezultate jezikovnih analiz, ki sta jih opravili na vzorcih iz različnih medijev: filma, gledališča, radia in popularne glasbe. Nekatere analize so bile predstavljene na konferencah in zato posledično tudi delno ali v celoti objavljene v slovenskem ali angleškem jeziku. Osrednja pozornost je namenjena predvsem neknjižnim socialnim zvrstem, od pokrajinskega pogovornega jezika in mestne govorice do narečij severovzhodne Slovenije. Delo tako združuje dialektološke in sociolingvistične študije s poudarkom na pomembnosti izbire primerne jezikovne zvrsti v javni rabi ne glede na to, ali gre za govor na radiu, izbiro zvrsti za prepoznavanje likov v filmu ali gledališču ali za osebni izraz v besedilih slovenske popularne glasbe.