Tehnologije plemenitenja: navodila za vaje - Fakin, Darinka; Ojstršek, Alenka (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2019)
Tehnologije plemenitenja tekstilij so široko in tehnološko zahtevno področje dela tekstilne industrije. Zajemajo niz operacij in procesov, ki zagotavljajo lepši izgled in boljši otip tekstilij ter povečujejo uporabne in negovalne lastnosti končnih tekstilnih izdelkov. Postopke plemenitenja izvajamo na različnih vrstah tekstilnega materiala (celulozna vlakna, beljakovinska vlakna, sintetična vlakna), kakor tudi na različnih oblikah tekstilnega materiala (vlakna, preja, sukanci, pletenine, tkanine, netkane tekstilije, konfekcionirani izdelki). Vaje so pripravljene tako, da študenti pri vsaki vaji spoznajo določeno vrsto materiala v določeni obliki, kot so tkanine, preje ali vlakna, posamezne procese predobdelav, barvanja in končne plemenitilne postopke. Pri določenih materialih vaje zajemajo tudi standardizirane analizne metode kakovostnih parametrov, ki služijo za ugotavljanje uspešnosti izvedbe posameznih postopkov plemenitenja. V vajah so na začetku vsake vaje na kratko predstavljene teoretične osnove plemenitenja materialov, ki jih plemenitimo pri določeni vaji in predstavljena njihova tehnološka izvedba oziroma laboratorijska naprava, na katerih se izvajajo določeni postopki.