Pregled zgodovine slovenske skupnosti v Elyju, Minnesota - Klemenčič, Matjaž; Šeruga, Tadej (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2019)
Knjiga predstavlja zgodovino rudarskega mesta Ely od leta 1890 do danes in pomen slovenske ameriške skupnosti za njegov razvoj. Ely je danes po‑ membno središče visokega turizma v Minnesoti. Slovenski Američani so bili vedno večinski prebivalci mesta (relativna večina). Avtorja obravnavata tudi okoljska vprašanja v Severni Minnesoti in njihov vpliv na gospodarsko zgodovino regije. Posebno poglavje je namenjeno statističnim podatkom, ki prikazujejo številčnost in geografsko lokacijo slovenskih Američanov v ZDA, Minnesoti in Elyju, upoštevajoč podatke ameriških popisov prebi‑ valstva od leta 1910 do leta 1980. Avtorja orišeta zgodovino (nad)škofije St. Paul in škofije Duluth ter delovanje tamkajšnjih slovenskih ameriških katoliških duhovnikov, s tem pa natančno predstavita tudi celotno zgodo‑ vino elyjske župnije Sv. Antona. Zadnje poglavje monografije predstavlja izbrane pomembne slovenske Američane, ki so povezani z Elyjem in so uspeli v lokalnem okolju (župana Brozich in Grahek), na nacionalni ravni (kongresnika Blatnik in Oberstar, senatorka Amy Klobuchar) ter v kultur‑ nem življenju in novinarstvu (Kuralt in Jim Klobuchar).