Upravljanje vzdrževanja - Drstvenšek, Igor; Leber , Marjan (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Učbenik opisuje funkcije vzdrževanja, namenjene ugotavljanju storilnosti in zagotavljanju učinkovitosti proizvodnega procesa. Za razumevanje proizvodne učinkovitosti so najprej pojasnjeni pojmi učinkovitosti, zanesljivosti in vzdrževalnosti proizvodne opreme in njihov vpliv na stroške vzdrževanja. V nadaljevanju sta podrobneje pojasnjeni metodi preventivnega in vzdrževanja na osnovi zanesljivosti. Celostno produktivno vzdrževanje je koncept, ki je uspel združiti vse dobre prakse, ki so se razvile skozi razvoj preventivnega vzdrževanja, vzdrževanja na osnovi zanesljivosti, celostnega upravljanja kakovosti (TQM) in tako imenovanih vitkih načel proizvodnje. Predstavljeni so vidiki uvajanja celostnega produktivnega vzdrževanja, s poudarkom na metodah, ki so se uspešno izkazale v zahodnem svetu. Med njimi je najpomembnejše merjenje skupne učinkovitosti, ki pokaže velikost proizvodnih izgub. Metode 5S, SMED in 20 ključev, opisane v nadaljevanju služijo odpravljanju osnovnih izgub v podjetju in s tem višanju faktorja skupne učinkovitosti opreme.