Oblikovanje modnih dodatkov in obutve: Zbrano gradivo - Šterman, Sonja (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Zbrano gradivo podaja osnovna znanja o oblikovanju modnih dodatkov in obutve. Spoznamo vlogo modnih dodatkov v kontekstu mode, življenjskih in modnih slogov, ter vpliv sodobnih tehnologij na razvoj področja. Razvoj pametnih tehnologij in združevanje funkcij v obliko modnih dodatkov daje izdelkom nove dimenzije funkcionalnosti, ki vplivajo na kakovost življenja. Področje ženskih modnih dodatkov je razdeljeno na nakit, ure, očala, pokrivala, dodatke vratu, oprsja in rok, zajeta je tudi galanterija in torbice ter modni dodatki nog. Moški modni dodatki obravnavajo nakit, ure, očala, pokrivala, dodatke vratu, oprsja in rok, moško galanterijo in dodatke nog. Predstavljeni so zgodovinski mejniki obutve, razvrstitev in deli obutve ter smernice razvoja na področju obutve. Zadnje poglavje predstavi nalogo oblikovanja obutve za podjetje Alpina, d. o. o. Izpostavi izhodišče naloge, raziskavo, koncepte in razvoj modelov ter fotografije izdelanih prototipov.