Besedotvorje: Teoretično, praktično in didaktično - Stramljič Breznik, Irena (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Monografija Besedotvorje: teoretično, praktično in didaktično je v celoti namenjena tvorbenim vprašanjem slovenskega jezika z omenjenih vidikov, ki so izhodišča za členitev na tri poglavja. Prvo je teoretične narave in prinaša zgoščen pregled tipologije tvorjenk in teoretične pristope v aktualnem slovenskem besedotvorju. Pozornost je namenjena tudi rojevanju tistega dela besedotvorne terminologije v slovenskih slovnicah 19. stoletja, ki jo je vodila metaforizacija. Drugo poglavje je aplikacija teorije v raziskavah, ki z uporabo sinhronih tvorbenih zakonitosti preverjajo izbrane primere uslovarjanih tvorjenk 18. in 19. stoletja. Enako kot preverjajo potencialne tvorbene vzorce določenega tipa prevzetih besed v sodobnem jeziku in zmožnost tvorbenega konkuriranja zanje predlaganih domačih ustreznic. Definiranje primarnih obrazilnih vlog polifunkcijskih obrazil je mogoče le ob opazovanju njihove vloge z diahrone perspektive, tj. od začetkov slovenskega knjižnega jezika do danes. Tretje poglavje je namenjeno besedotvorju pri poučevanju slovenščine kot prvega oz. drugega in tujega jezika glede na različne ravni znanja, ki mu je pozornost vsaj s stališča ocene, koliko del je namenjeno temu področju, neupravičeno skopo odmerjena. Tvorba besed je namreč ena najvitalnejših jezikovnih funkcij, ki ga ohranja živega v vseh njegovih raznolikih področjih delovanja in vlogah, ki jih opravlja.