Sodobni postopki barvanja in barva: Navodila za vaje - Fakin, Darinka; Gorgieva, Selestina; Ojstršek, Alenka (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Vaje »Sodobni postopki barvanja in barva« obravnavajo sistematiko in nomenklaturo barvil, fizikalno kemijo barvalnih procesov ter uporabo naprednih materialov in tehnik pri procesu barvanja. Največji del je posvečen posebnim postopkom, ki omogočajo sodoben način barvanja ob istočasnem doseganju višjega nivoja kakovosti tako v smislu ekologije, kot v doseganju več funkcionalnih lastnosti materialov in barvanju z naravnimi barvili. Postopki, ki jih posebej proučujemo so barvanje pri pogojih super kritičnega CO2, barvanje ob souporabi ultrazvoka ali predhodne plazma obdelave in barvanje s funkcionalnimi barvil. Ta vrsta barvil nam omogoča posebnosti kot so: termokromija, fotokromija, elektrokromija, solvatokromija in ostale učinke povezane z uporabo teh barvil.