Helleborus Niger: Systematics, Ecology, Pollination and Production Technology - Šušek, Andrej (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2021)
Helleborus niger: Sistematika, ekologija, opraševanje in tehnologija pridelave. Znanstvena monografija zajema botanično razdelitev rodu Helleborus L. in vrste črni teloh (Helleborus niger L.), ki je skozi botanično zgodovino doživela številne spremembe. Črni teloh postaja vedno bolj pomemben na trgu z okrasnimi rastlinami. Njegova značilnost, da cveti v najhladnejših mesecih leta, pomeni veliko prednost pred mnogimi drugimi vrstami okrasnih rastlin. Za začetek cvetenja ne potrebuje visokih temperatur, zato lahko pridelavo črnega teloha smatramo kot cenovno ugodno in prijazno do okolja. Ponudba atraktivnih sort bo verjetno eden ključnih dejavnikov, ki bo vplivala na njegovo priljubljenost v prihodnosti. Število genetsko izboljšanih (požlahtnjenih) varietet je na trgu omejeno, zato bo v prihodnosti žlahtnjenje črnega teloha postalo neizogibno. Prestavljeni rezultati analiz opraševanja, povezani z aktivnostjo žuželk so pomembni za žlahtnjenje. Opazovanja kažejo, da je črni teloh entomofilna in prevladujoče tujeprašna vrsta. Prav tako bo znanje o ekologiji rastline in tehnologiji pridelovanja izjemnega pomena. V intenzivni pridelavi je tehnologija gojenja črnega teloha še vedno v veliki meri nedorečena. Monografija zajema znanstvena dognanja o ekologiji in biologiji črnega teloha, postopkih razmnoževanja ter o tehnologiji gojenja lončnih rastlin. Prestavljeni so rezultati raziskav o uporabi koristnih mikroorganizmov (bakterij in endo-mikoriznih gliv) na rast na rast in razvoj sadik iz ’in vivo’ in ’in vitro’ okolja. Rezultati raziskave nakazujejo, da biotizacija predstavlja uporabno tehnologijo in da inokulacija posameznih mikroorganizmov ugodno vpliva na rast.