Nozioni di base della lingua italiana per il settore del turismo - Kompara Lukančič, Mojca (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2022)
Prva popravljena izdaja. La monografia professionale Nozioni di base della lingua italiana per il settore del turismo – Seconda edizione rappresenta una base eccellente per tutti coloro che operano nel campo del turismo e usano la lingua italiana. La monografia comprende 5 settori e 34 unità, che offrono al lettore sia nozioni teoriche sia l’applicazione delle stesse nel linguaggio settoriale del turismo. Il lettore ha la possibilità di arricchire il proprio vocabolario settoriale del turismo grazie ai testi autentici di vari settori come quello alberghiero, la ristorazione, le destinazioni turistiche, la gastronomia e la vinificazione, il wellness e il selfness. Ciononostante, gli argomenti discussi non si limitano esclusivamente al settore del turismo, ma includono anche concetti culturali, che racchiudono punti di vista multidisciplinari e multiculturali, fornendo al lettore una visione completa delle basi della lingua italiana nel settore del turismo. Osnove italijanskega jezika za turistične delavce. Strokovna monografija Osnove italijanskega jezika za turistične delavce I je odličen temelj za vse, ki se pri svojem delu srečujejo s področjem italijanskega jezika v turizmu. Delo celovito zajema 23 enot, v okviru katerih avtor bralca napoti od teoretičnih izhodišč, ki zajemajo poznavanje glasov, črk, samostalnika, spola, določnega in nedoločnega člena, pridevnika, zaimkov in treh glagolskih časov, in sicer sedanjega, preteklega in prihodnjega, do praktičnih izhodišč, ki se osredinjajo na praktično rabo italijanskega jezika v turizmu, in sicer z vsebinami, ki ožje in širše zajemajo turistično stroko. Terminološko in tematsko se delo osredinja na osnovne komunikacijske teme, ki so v delu postopoma in skladno s težavnostno stopnjo nadgrajene z vsebinami, ki se celovito umestijo v turistični kontekst. Z obravnavanimi specifičnimi tematikami delo bralcu nudi vpogled v terminologijo s področij hotelirstva, gostinstva, Italije in Italijanov, italijanske kulture in zgodovine, turističnih destinacij, gastronomije in vinarstva. Delo je obogateno z avtentičnimi besedili s področja turizma, ki so prilagojena posameznim tematskim sklopom in težavnostni stopnji učečih. Vse omenjeno lahko povežemo z vsakodnevno prakso turističnih delavcev pri komunikaciji in interakciji z italijanskimi gosti in z vsemi, ki se pri svojem delu srečujejo s področjem turizma v italijanskem in slovenskem prostoru. Delo kakovostno zaokrožuje slovnične in terminološke vidike s področja turizma in dodaja aktualne vsebine ter realna besedila s področja turizma. Obravnavane teme niso omejene zgolj na področje turizma, temveč vključujejo tudi kulturološke raznolikosti in multidisciplinarni ter multikulturni pogled. Bralec skozi delo dobi celovit vpogled v osnove komunikacije z italijanskimi gosti v turističnem okviru.