Program razvoja održivog turizma u Sisku i Petrinji (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2022)
Monografija „Program razvoja održivog turizma u Sisku i Petrinji“ rezultat je projekta kojim želimo potaknuti obnovu ruralnoga i urbanoga turizma na potresom oštećenom području hrvatske regije Sisačko-moslavačka županija. Sisačko-moslavačka županija nalazi se u središnjoj Hrvatskoj i ima vrlo povoljan položaj između Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Sa svojim prirodnim bogatstvima ima velik potencijal razvoja turizma i, još više, održivog turizma. Sisak kao kulturno središte pruža mogućnosti industrijskog i urbanog turizma, dok Petrinja pruža mogućnost aktivnosti u prirodi te upoznavanje baštine i tradicije (na primjer lončarstva). Odlična atrakcija održivoga turizma je i priroda parka Lonjsko polje. Mentori i studenti prve godine postdiplomskog programa na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru (Slovenija) uz sudjelovanje lokalnog stanovništva suočili su se sa strateškim izazovom razvoja turizma. Nakon analize stanja, pripremili su viziju razvoja, utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i pokazatelje te način njihova praćenja. Akcijski plan temelji se na teoriji razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, predstavljenoj na početku ove monografije. Monografija Program razvoja za trajnostni turizem v Sisku in Petrinji je rezultat projekta, s katerim želimo spodbuditi obnovo ruralnega in urbanega turizma na po potresu prizadetem območju hrvaške regije Sisačko-moslavačka županija. Sisačko-moslavačka županija je umeščena v centralno Hrvaško z ugodnim položajem med Slovenijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Zaradi svojih naravnih bogastev ima velik potencial razvoja turizma oziroma še bolje trajnostnega turizma. Sisek kot kulturno središče omogoča razvoj industrijskega ter urbanega turizma, Petrinja pa nudi aktivnosti v naravi ter spoznanje dediščine in tradicije (kot je na primer lončarstvo). Velika znamenitost regije pa je tudi park Lonjsko polje. Strateški izziv razvoja turizma so obravnavali mentorji in študenti 1. letnika magistrskega programa na Fakulteti za turizem Brežice Univerze v Mariboru ob participativnem sodelovanju lokalnega prebivalstva. Po opravljeni analizi stanja so pripravili vizijo razvoja in določili prednostna področja dela, opredelili ukrepe ter določili kazalnike in način njihovega spremljanja. Sam akcijski načrt temelji na teoriji razvoja trajnostnega turizma na zaščitenih območjih, ki je predstavljena na začetku te monografije.