Wissenschaftliches Arbeiten im Studienbereich Deutsch als Fremdsprache: Ein Arbeitsbuch zu ausgewählten Aspekten des Verfassens von Abschlussarbeiten - Jazbec, Saša; Löwenkamp, Sarah; Kacjan, Brigita (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2023)
Am Ende des Studiums müssen Studierende des Fachbereichs Germanistik eine Abschlussarbeit schreiben, für die sie verschiedene themenbezogene Kompetenzen im Bereich der empirischen Forschung sowie das Schreiben wissenschaftlicher Texte beherrschen müssen. Dies sind in deutscher Sprache besondere Fertigkeiten, die während des Studiums durch das Lesen und Verfassen von wissenschaftlichen oder Fachtexten erworben werden sollen. Häufig zeigt sich aber, dass es gewisse Schwierigkeiten gibt, die sich von Generation zu Generation wiederholen und das Abschließen des Studiums verzögern. Diese Monographie soll keinen systematischen Überblick über alle Aspekte des Verfassens von wissenschaftlich und fachlich korrekten Abschlussarbeiten geben, sondern nur auf die Aspekte eingehen, die sich in den vergangenen Jahren als besonders schwierig erwiesen haben. Die Studierenden sollen das Verfassen von wissenschaftlich orientierten Abschlussarbeiten erlernen bzw. verbessern, indem sie die angebotenen Aufgaben lösen. Die theoretischen Impulse sind schon während des Studiums relevant und einsetzbar, vor allem aber sollten sich Studierende damit vor und während des Verfassens der Abschlussarbeit beschäftigen. Za uspešno pisanje zaključnega dela na študiju germanistike mora vsak študent in vsaka študentka poleg izbrane teme in raziskovalnih kompetenc pridobiti tudi sposobnosti pisanja znanstvenih besedil. Pisanje znanstvenih besedil v nemščini je posebna spretnost in sposobnost, ki bi jo naj pridobili študenti v teku študija, z branjem znanstvenih in strokovnih člankov in s pisanjem seminarskih in drugih nalog. Pogosto pa se izkaže, da imajo še na tem področju vrzeli, ki lahko zelo otežijo in upočasnijo proces zaključevanja študija. Namen pričujočega dela tako ni sistematični pregled vseh potrebnih znanj in kompetenc za znanstveno pisanje, temveč usposabljanje študentov in študentk germanistike za čimbolj učinkovito pisanje zaključnega dela v nemščini. Študenti in študentke bi se naj usposobili za pisanje, s tem ko bi pregledali teoretska izhodišča v delovnem zvezku in rešili vaje, ki jih še morajo rešiti, da bo delo potekalo tekoče in kompetentno. Teoretična izhodišča, ki so v delu predstavljena, je možno uporabiti že med študijem in tudi pred in pri pisanju zaključnega dela na vseh stopnjah študija germanistike.