Električni rotacijski stroji - Zagradišnik, Ivan; Slemnik, Bojan (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2023)
Uvod: osnovne oblike magnetnega kroga rotacijskih strojev, vrtilno magnetno polje ter harmonske komponente magnetnega polja, navitja izmeničnih strojev, faktorji navitja različnih vrst navitij, inducirane napetosti v navitju, opis tokovne obloge, reaktanca navitij, izgube in izkoristek ter segrevanje in ohlajevanje strojev. Asinhronski stroj: opis gradnje in način delovanja, analitična obravnava, obratovanja na togem omrežju, zagoni motorjev in spreminjanje hitrosti vrtenja ter vrtilnega momenta, zaviranje, asinhronski generator, enofazni asinhronski motorji. Sinhronski stroj: opis gradnje in način delovanja, obratovanje na togem omrežju, analitična obravnava, obratovanje nenasičenega stroja na togem in lastnem omrežju, obravnava nasičenega stroja, nestacionarno obratovanje, vzbujalni sistemi in uporaba trajnih magnetov za vzbujanje, sinhronski motorji s trajnimi magneti, koračni motorji. Komutatorski stroj: opis gradnje in način delovanja, navitja, teorija enosmernih strojev, problemi komutacije, elektronska komutacija, karakteristike različnih električnih vezav statorja in rotorja, spreminjanje hitrosti vrtenja, izmenični (univerzalni) komutatorski stroji.