Konstruiranje strojev in naprav: Učbenik - Kramberger , Janez; Pehan, Stanislav; Glodež, Srečko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2023)
Učbenik celovito predstavlja sodobne sistemske postopke pri konstruiranju strojev in naprav. Osnovni namen učbenika je najprej na preprost način prikazati napotke, s pomočjo katerih je mogoče izpolniti predvsem splošne zahteve glede varnosti strojev, ki jih na tem področju postavljata evropska in slovenska zakonodaja. V nadaljevanju so potem podane nekatere smernice za ergonomsko načrtovanje strojev. Osrednji del učbenika predstavlja obravnava nevarnosti in ocenjevanja tveganja v povezavi z načrtovanjem in uporabo strojev, podrobno pa je opisana tudi zahtevna problematika varnostne tehnike strojev. Na koncu je na kratko opisan osnovni vpliv strojev na okolje. Učbenik je v osnovi namenjen študentom strojništva pri predmetu Konstruiranje strojev in naprav, uporaben pa je tudi pri predmetih sorodnih vsebin. V učbeniku je vključenih precej praktičnih zgledov, zato predstavlja koristen pripomoček tudi načrtovalcem in konstruktorjem, ki se v vsakdanji praksi ukvarjajo s problematiko načrtovanja in varnostjo strojev. E-knjiga dostopna le za študente Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo.