Promoting Sustainable Development While Building Upon Components of Reading Literacy - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Prispevek osvetljuje vrednotenje knjig za predšolske otroke in teorijo branja otroške književnosti z upoštevanjem gradnikov bralne pismenosti. Vzgoja za trajnostni razvoj je tako kot bralna pismenost vseživljenjski proces, zato smo za razumevanje pojmovanja trajnosti in vloge posameznikov pri njenem uresničevanju, ki se prične oblikovati že v predšolskem obdobju, izbrali delo Adèle Tariel in Julie de Terssac 1000 krav, ki kaže, da ilustracije vplivajo na razumevanje zgodbe in (vsaj delno) spreminjajo oziroma natančneje predstavljajo osnovne morfološke značilnosti besedila. Izvedli smo študijo primera, v katero smo vključili izredne študente tretjega letnika Predšolske vzgoje (n = 13). Opravljena je bila analiza vsebine odgovorov, ki izkazujejo široko pomensko polje razumevanja literarno-likovnega branja in predstavljajo primer medpodročnega povezovanja, ki lahko pomembno prispeva k razvoju gradnikov bralne pismenosti in trajnostne prihodnosti.