Reading Motivation and Reading Interests of Pupils in the Final Educational Period - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Pri motiviranju učencev za branje je poleg ustreznega izbora besedil pomembna tudi njihova ustrezna obravnava na različnih ravneh pouka: znotraj rednih ur književnosti, domačega branja, bralne značke ali drugih oblikah bralnih dejavnosti. Raziskava se posveča obiskovanju knjižnice ter branju leposlovja v sklopu domačega branja in bralne značke med učenci zadnjega vzgojno-izobraževalnega obdobja na izbrani osnovni šoli. Rezultati raziskave bodo pomagali učiteljem slovenščine pri načrtovanju kurikularnega branja in motivacijskih bralnih dejavnosti, s katerim bi povečali zanimanje za književnost in spodbujali razvoj bralne kulture.